فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال دهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریده گلبابایی، نورالدین آور، ایرج محمد فام صفحه 1
    نشت مواد سمی و خطرناک و آتشگیر در صنایع فرآیندی و شیمیایی همواره یکی از مخاطرات مربوط به افراد شاغل، ساکنین اطراف این صنایع و همچنین آسیب به محیط زیست بوده است. از مهم ترین مواد خطرناک موجود در این صنایع می توان به پروپان و گازهای سوختنی اشاره کرد. که به دلیل شرایط خاص نگه داری و ذخیره آن در مخازن بزرگ برای مصرف واحدهای تولیدی، دچار نشت، حریق و انفجار و بالطبع باعث مرگ ده ها نفر می گردد. در صنایع تمهیدات خاصی جهت پیشگیری از نشت مواد و وقوع این چنین حوادثی در نظر گرفته نمی شود.
    بنابراین یکی از روش های موثر در انجام اقدامات پیشگیرانه، مطالعه پیامد حوادث با استفاده از روش های ارزیابی ریسک و مدل های پخش اتمسفری است. امروزه جهت کمی نمودن ریسک ها (QRA) مدل های نرم افزاری متعددی همچون PHAST-ALOHA- SLAB-DEGADIS به منظور مدل سازی پخش مواد سمی، آتشگیر و خطرناک تهیه شده است که هر یک متناسب با کاربرد آن، دارای ویژگی های خاصی می باشند. با انجام مدل سازی پخش مواد توسط نرم افزارهای معتبر، علاوه بر مشخص نمودن محدوده متاثر از نشت مواد سمی، آتشگیر و خطرناک می توان برنامه کنترلی(پیشگیرانه، حین و پس از حادثه) و واکنش در شرایط اضطراری را با استفاده از نتایج مدل سازی طرح ریزی نمود.
    در این مطالعه یک صنعت در منطقه شرق تهران مد نظر قرار گرفت. ورودی های نرم افزار طبق شرایط آب و هوایی منطقه داده شد و تعیین گردید که در فاصله یک کیلومتر،پروپان دارای تراکمی معادل 17 برابر TLV موجود است و از طرفی این فاصله حد مفید اثر انفجار می باشد که موجب از بین رفتن حدود 916 نفر از پرسنل و 130 نفر از راکبین خودرو، همچنین خسارت مالی حدود حداقل 401 میلیارد تومان می شود. لذا پیشنهادهایی از جمله ساخت و تجهیز ایستگاه مدیریت بحران،مرکز امداد و نجات،نصب دایک، فنس کشی و کنترل تردد خودروها، ex نمودن تجهیزات نزدیک به مخزن جهت جلوگیری و کنترل خطرات ناشی از انتشار عنوان می گردد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، انتشار، انفجار، QRA، نرم افزار PHAST، ex
  • ستاره جوان بخت امیری، سید هادی خاتمی صفحه 15
    یکی از مشکلات زندگی در شهرهای بزرگ و صنعتی جهان امروز مسئله آلودگی هوا است. جهت کاهش اثرات ناشی از آلودگی هوا باید پارامترهای موثر در آلودگی و میزان تاثیر آن ها را به خوبی بشناسیم از جمله پارامترهای بسیار مهم در تعیین میزان آلودگی هوا پارامترهای هواشناسی است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. داده های هواشناسی ازایستگاه های سینوپتیک سازمان هواشناسی وداده های آلاینده ها از ایستگاه های مطالعاتی سازمان حفاظت محیط زیست فراهم شده و چگونگی تغییرات میانگین سالانه این پارامترها، همبستگی، مدل خطی آلاینده های زیست محیطی بر اساس پارامترهای هواشناسی با استفاده از نرم افزار آماری به دست آمده است. متغیرها آلاینده های شاخص کیفیت هوای تهران (NO2،SO2،O3،CO،PM-10) و عناصر هواشناسی دما، رطوبت نسبی، سرعت باد می باشند. در نتایج حاصل از برآورد 60 معادله به دست آمد که تنهادر40 معادله ارتباط بین آلاینده ها و پارامترهای هواشناسی دیده شد که در آن ها تفاوت هایی در تعداد نمونه، نوع ارتباط و درجه همبستگی وجود دارد. در ایستگاه آزادی معادله ازن در برابر دما با ضریب تعیین کنندگی بیش از 40 % به عنوان بهترین معادله ایستگاه شناخته شد. در ایستگاه ویلا این همبستگی برای SO2 در مقابل سرعت باد به دست آمد که ضریب تعیین کنندگی آن بیش از 9/24 % می باشد. در مورد ایستگاه پردیسان نیز بهترین معادله برای SO2 در مقابل دما ست با ضریب تعیین کنندگی بیش از 3/32 % و در مورد ایستگاه تجریش معادله ازن در مقابل دما با ضریب تعیین کنندگی بیش از 4/22 % بهترین معادله انتخاب شد. با توجه به معنی دار بودن ارتباط بین پارامترهای هواشناسی و آلاینده ها مشخص گردید که پارامترهای هواشناسی می توانند در میزان آلایندگی هوای شهر تهران موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: آمار، آلاینده های شاخص آلودگی هوا، پارامترهای هواشناسی، شهر تهران
  • کلثوم نادری صفحه 29
    استفاده از فناوری اسمزمعکوس(SWRO) درسامانه های آب شیرین کن دردهه های اخیر به علت کاربرد دستگاه های بازیافت انرژی و تکنولوژی های -مدرن تولید غشاء از رشد چشمگیری برخوردار است. دستگاه های مختلفی جهت بازیافت انرژی در فناوری SWRO وجود دارندکه هرکدام دارای خصوصیات، مزایا و معایب خاص خود می باشند.
    هدف این مقاله بررسی و ارزیابی کاربرد دستگاه های بازیافت انرژی دردو حوضه مهم آبریز کشوردرشمال(خلیج گرگان) و درجنوب (خلیج فارس) به منظور تهیه آب شرب شهری بعدازتصویب قانون هدفمندکردن یارانه ها در بخش انرژی می باشد.
    بدین منظور ابتدا هر یک از دستگاه های بازیافت انرژی معرفی، سپس به کمک نرم افزار رزا پارامترهای مورد نظربرای تولید 20000 متر مکعب درروز آب-شیرین تعیین، و انرژی مصرفی ویژه (SEC) باچهارروش چرخ پلتون، توربو شارژ، مبدل فشار، مبدل کار به کمک نرم افزارهای مربوطه محاسبه و براساس قیمت انرژی سال90در بخش آب شیرین کن ها هزینه سالیانه مصرف انرژی (برق کل(درهردو حوضه محاسبه گردیده است.
    با تجزیه تحلیل دقیق و مقایسه مصرف انرژی دردو نمونه آب چرخ پلتون41% و مبدل های فشار/کار نزدیک50 % مصرف انرژی را کاهش داده اند با وجو د کارایی بالای مبدل های فشاردرکاهش انرژی به علت قیمت گران وهمچنین نرخ برق مصرفی در بخش آب شیرین کن ها (مصارف عمومی) برای هردو حوضه آبریز توربین پلتون انتخاب و پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اسمزمعکوس، انرژی مصرفی ویژه، بازیافت انرژی، توربین پلتون، مبدل فشار
  • فریده عتابی، آبتین عطایی، احمد خوشگرد، فرزانه کیانی صفحه 39
    گرم شدن کره زمین در نتیجه افزایش انتشار گازهای گلخانه ای از جمله CO2 است که پیامد آن تغییرات شدید آب و هوایی در کره زمین می باشد. از آن جایی که میزان خالص تولید گاز CO2 در صنعتی سیمان به دلیل مصرف سوخت های فسیلی و نیز فرایندهای شیمیایی تولید سیمان در مرحله حرارت دیدن مواد اولیه در حدود 15 الی 25% می باشد، این صنعت در میان صنایع و همچنین پس از نیروگاه ها و پالایشگاه ها بیشترین و بزرگ ترین تولید کننده گاز CO2 در جهان می باشد.
    در این تحقیق، بررسی زمینه امکان سنجی فنی بازیافت CO2 در مجتمع سیمان آبیک با ظرفیت تولید سیمان در حدود 12500 تن در روز در دو خط تولید، به عنوان یکی از صنایع بزرگ سیمان کشور انجام گردید. مازوت به عنوان سوخت اصلی کوره ها در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. در اثر احتراق، گازهای خروجی از پیش گرمکن 5 مرحله ای شامل 5/24% حجمی گاز CO2، 6/7% H2O، 8/4% حجمی O2 و 1/63% گاز N2 می باشد. با توجه به آنالیز گازهای خروجی از دودکش سیمان آبیک و با توجه به امکانات موجود کارخانه، جذب CO2 با فرایند پس احتراق به روش جذب شیمیایی با حلال مونواتانول آمین (MEA) توسط نرم افزار HYSYS طراحی و تجهیزات مورد نیاز سیستم فرآیند، شبیه سازی و بهینه گردید و ابعاد کلیه اجزای سیستم نیز تعیین شد.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که در این صنعت امکان جذب حدور 117 تن در ساعت گاز CO2 با راندمان 97% و دمای 53 درجه سانتی گراد به همراه مقداری رطوبت، اکسیژن، نیتروژن که به ترتیب حدود kg/h1179، kg/h 5/2، kg/h 5/12 می باشد، وجود دارد که می توان آن را پس از فشرده سازی به مایع تبدیل کرده و جهت انتقال به مراکز مصرف آماده نمود.
    کلیدواژگان: احیاء بیولوژیکی، کربن مستعمل دانه ای، غلظت میکروبی (MLSS)، راندمان احیاء
  • مریم دوستکی، سهیلا ابراهیمی، سید علیرضا موحدی نایینی، محسن علمایی صفحه 57
    نشر آلاینده های هیدروکربنی، نیازمند اعمال روش های پالایش سازگار با محیط زیست و مناسب در جهت کاهش یا رفع آلودگی است. کاربرد برخی از میکرواورگانیسم ها با توانایی تغذیه از هیدروکربن های نفتی با تمرکز بر روش های زیست درمانی تجزیه نفت، مورد توجه قرار گرفته است و با بهینه-سازی شرایط رشدی آن ها می توان سبب بالا بردن راندمان آن ها در پاکسازی شد. هدف از این پژوهش، اعمال شرایط محیطی بهینه برای تحریک میکرواورگانیسم های خاک و بررسی توان تجزیه هیدروکربن های نفتی بوده است. بدین منظور از خاک آلوده نفتی پالایشگاه ری استفاده و 13 تیمار از جمله تلقیح باکتری های باسیلوس سابتیلیس، باسیلوس مگاتریوم، سودوموناس پوتیدا در طی 5 زمان بر این خاک اعمال شد. و روند تجزیه کل هیدروکربن نفتی خاک(38 درصد) در حضور تیمارها با شرایط مختلف مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد در دوره زمانی اول و دوم تیمار کود حیوانی، باکتری+ کود حیوانی و خاک اره بالاترین نرخ کاهش آلودگی را دربرگرفت، لیکن در دوره سوم زمانی، تیمار شامل نیتروژن+ فسفر+ پتاسیم عملکرد بالاتری را نشان داد. سرانجام در دوره زمانی پنجم با استقرار جمعیت باکتریایی، تیمار میکروبی به کاربرده شده(در تیمار NPK+باکتری+کود حیوانی+خاک اره) باعث کاهش 23% نسبت به تیمار دست نخورده شده و بیشترین کاهش نفتی را نشان داد. چنین به نظر می رسد با گذشت زمان اولیه لازم برای استقرار و ثبات جامعه میکروبی، این تیمار بیشترین بازده را از آن خود کرده است.
    کلیدواژگان: آلاینده، باکتری نفت خوار، پالایش، هیدروکربن
  • سعیدرضا عاصمی زواره، سعیده رفعت نژاد صفحه 67
    هدف از این مطالعه احیاء بیولوژیکی کربن دانه ای مصرف شده در تصفیه پساب شیمیایی کارخانه فولاد مبارکه اصفهان در یک سیستم لجن فعال در آزمایشگاه بود.
    ابتدا در یک بیو راکتور (حجم موثر 75/60 لیتر) در ابعاد 50× 29× 43 سانتی متر مجهز به هوادهی و بخاری و غذادهی پیوسته (ملاس، فسفات، اوره) با دبی 42 سی سی ر دقیقه به سازگار سازی لجن میکروبی حاصل از پساب شیمیایی تصفیه شده کارخانه فولاد مبارکه اصفهان به مدت 3 ماه پراخته شد. غلظت میکروبی در طی این مدت از 80 میلی گرم بر لیتر به 2420 میلی گرم بر لیتر رسیده و میزان اکسیژن با نوساناتی روند کاهشی داشته، همچنین مقدار COD بیو راکتور بعد از 3 ماه از 1000 به میزان 27 میلی گرم بر لیتر رسید.
    درمرحله دوم آزمایش که فرایند احیاء بیولوژیکی کربن مستعمل دانه ای انجام می شود، با ورود 300 گرم کربن مستعمل دانه ای خشک شده به وسیله سبدی پلاستیکی درون بیو راکتور قرار داده شد سپس نمونه برداری از کربن داخل سبد هفته ای یکبار صورت می گرفت.
    در روز 7 احیاء بیولوژیکی کربن مستعمل دانه ای، غلظت میکروبی (MLSS) به میزان 3520 میلی گرم بر لیتر و میزان فنل جذب شده توسط کربن 605/5 میلی گرم بر لیتر و درصد راندمان احیاء (RE%) به اندازه 17/6% بود. MLSS در روز 53 به میزان 13460 میلی گرم برلیتر، میزان فنل جذب شده توسط کربن در روز 53 احیاء بیولوژیکی، 289/26 میلی گرم بر لیتر و درصد راندمان احیاء به 93/28% رسید.
    با حفظ دامنه تراکم میکروبی در محدوده 4000 میلی گرم بر لیتر، نیز می توان احیاء بیولوژیکی مطلوبی داشته و ظرفیت جذب کربن های مستعمل را افزایش داد. همچنین این نکته قابل ذکر است که با گذشت زمان بیشتر در داخل بیو راکتور افزایش غلظت میکروبی، ظرفیت جذب فنل توسط کربن های احیاء شده بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: احیاء بیولوژیکی، کربن مستعمل دانه ای، غلظت میکروبی (MLSS)، راندمان احیاء
  • شکوه اعتدالی شهنی، بهبود محبی، مهدی تجویدی صفحه 77
    با توجه به محدودیت منابع جنگلی، کمبود چوب در کشور و به تبع آن حجم بالای واردات چوب، الوار، انواع صفحات فشرده و حتی فراورده های چوبی که در سال های اخیر نیز شدت یافته است، چند سازه های چوب-پلاستیک در بسیاری از موارد می توانند جایگزین مناسبی برای چوب باشند؛ باتوجه به مسایل زیست محیطی، بازیافت دورریزهای مواد مختلف به طور روز افزونی در سطح جهان رو به گسترش است. این الیاف به راحتی به چرخه طبیعت باز می گردند و از قیمت بسیار پایین تری نیز برخوردار هستند.
    این بررسی به منظور نشان دادن کاهش میزان تغییرات واکشیدگی ضخامت و افزایش ثبات ابعادی کامپوزیت چوب پلاستیک در درصدهای مختلف پلاستیک و آرد چوب در دو روش ساخت اکستروژن و پرس گرم انجام شده است.
    در این تحقیق تخته های چوب پلاستیک با دانسیته اسمی g/cm3 1 و ابعاد اسمی 1×35 ×35 سانتی متر از آرد چوب راش (ضایعات کارگاه چوب بری) و پلی پروپیلن با نسبت 40، 50 و 60 درصد الیاف ساخته شدند. برای نشان دادن میزان تغییرات واکشیدگی ضخامت و افزایش ثبات ابعادی کامپوزیت چوب پلاستیک، از درصدهای مختلف پلاستیک و آرد چوب ساخته شده با دو روش اکستروژن و پرس گرم استفاده شد. نتایج نشان دادند که میزان واکشیدگی ضخامت حداکثر نمونه چوب پلاستیک با افزایش درصد الیاف از 40 به 60 درصد افزایش می یابد. علاوه بر این، با افزایش درصد الیاف تخته های چوب پلاستیک، در زمان کوتاه تری به اشباع می رسند. هم چنین نمونه های ساخته شده با روش پرس گرم از واکشیدگی بیشتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: ضایعات، کامپوزیت چوب پلاستیک، واکشیدگی ضخامت، و روش ساخت اکستروژن و پرس گرم
  • لیدا داور، افشین دانه کار، برهان ریاضی صفحه 83
    مناطق ساحلی از جمله آسیب پذیرترین بخش های اقیانوسی به شمار می روند. موقعیت اکوتونی مناطق ساحلی اگرچه سبب می شود این مناطق از تنوع و غنای بیولوژیکی هر دو سیستم دریایی و زمینی بهره مند شوند، در عین حال در معرض تهدید آلودگی ها و عوامل مخرب هر دو سیستم نیز قرار می گیرند. از مهم ترین عوامل تهدید کننده مناطق ساحلی، احتمال بالای وقوع تصادفات دریایی و در نتیجه انتشار مقادیر زیادی مواد آلاینده به ویژه نفت می باشد. به همین دلیل شناسایی مناطق حساس ساحلی به منظور حفاظت از این مناطق در برابر نشت نفت مورد توجه کشورهای ساحلی قرار دارد.
    هدف از تحقیق حاضر، معرفی راهنمای نقشه سازی شاخص حساسیت محیط زیستی (ESI) به عنوان ابزاری مناسب برای شناسایی مناطق حساس ساحلی در برابر نفت می باشد که توسط اداره هواشناسی و اقیانوسی ملی آمریکا (NOAA) ارایه شده است. هدف از این شناسایی انجام واکنش سریع به هنگام وقوع نشت نفت برای حفاظت از اکوسیستم های گوناگون ساحلی است. امروزه استفاده از شاخص حساسیت محیط زیستی، برای شناسایی مناطق حساس ساحلی، به عنوان بخشی از تلاش های ملی در بسیاری از کشورها و در طول هزاران کیلومتر از کرانه های ساحلی سراسر جهان به منظور فراهم آوردن سیستم واکنشی در برابر انتشار نفت و بر پایه ی دانش علمی به خوبی توسعه یافته است.
    کلیدواژگان: شاخص حساسیت محیط زیستی، کرانه ساحلی، انتشار نفت
  • مریم خیری، هاشم حبشی، سید محمد واعظ موسوی، نگار مقیمیان صفحه 101
    ماکروفون خاک مهم ترین بخش خاکزیان در خرد و ریز کردن مواد آلی و زیر و رو کردن آن ها هستند و از سوی دیگر در ایجاد خلل و فرج و افزایش تخلخل خاک ها نقش بسیار مهمی دارند. از طرفی با تغییر شیوه ی پرورش جنگل های شمال به تک گزینی، قطع درختان به صورت انفرادی انجام شده که نتیجه ی آن ایجاد روشنه ی تاج پوشش می باشد. همچنین از طریق نشانه گذاری درختان، پرورش درختان توده و زادآوری نیز ایجاد خواهد شد، لذا مهم ترین مرحله، دخالت انسان در توده های جنگلی است. هدف از این تحقیق مقایسه ی تنوع زیستی ماکروفون خاک در داخل روشنه و زیر تاج پوشش جنگل در لایه های مختلف خاک می باشد. تنوع زیوزن ماکروفون خاک شامل کرم خاکی، هزارپا، خرخاکی و لارو آن ها و سایر حشرات در عمق 10 سانتی متری خاک به صورت ترانسکت خطی با استفاده از نمونه برداری به روش دستی در قطعات نمونه ی به ابعاد10× 10 در تیپ های جنگلی راشستان آمیخته شصت کلاته (طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا) بررسی شده است. یکنواختی به کمک روش اسمیت- ویلسون و تنوع با استفاده از شاخص شانون محاسبه و مقایسات به کمک آزمون تی غیر جفتی انجام شد. نتایج حاصل از مقایسات آماری نشان داد که بین قطعات نمونه موجود در زیر تاج پوشش با قطعات نمونه موجود در روشنه ها از نظر شاخص تنوع زیستی شانون و نیز یکنواختی به لحاظ آماری تفاوت معنی داری در سطح 99 % وجود دارد.
    کلیدواژگان: شاخص تنوع زیستی، روشنه، ماکروفون
  • مریم مصلحی، جمیله نظری صفحه 109
    کرم های خاکی عامل مهمی برای تشکیل خاک و چرخه عناصر غذایی می باشند. این جانداران با زیر و رو نمودن خاک، اصلاح خاکدانه ها و بهبود ساختمان خاک در توالی یک توده جنگلی سهم به سزایی دارند. فراوانی کرم های خاکی ارتباط مستقیم با ترکیبات بقایای گیاهی دارد، زیرا آن ها از مواد آلی مرده، لاشبرگ ها و بقایای گیاهی تغذیه می کنند. بنابراین نوع، جنس و محتویات شیمیایی بقایای گیاهی بر میزان فعالیت و جمعیت آن ها تاثیر گذار است. با توجه به این که در جنگل بقایای آلی مذکور به وفور یافت می شود، می توان کرم خاکی را به عنوان یکی از عوامل حیاتی مهم در بهبود و حاصلخیزی خاک مطرح نمود. لذا تحقیق مذکور به بررسی اهمیت روابط متقابل و همبستگی کرم خاکی و درختان جنگلی در تقویت و حاصلخیزی خاک پرداخته است.
    کلیدواژگان: کرم خاکی، لاشبرگ، مواد آلی، حاصلخیزی خاک
|
  • Farideh Golbabae, Nooroddin Avar (Corresponding Author), Iraj Mohammadfam Page 1
    Leakage of toxic، flammable and dangerous materials in process and chemical industries has always been one of the hazardous for working people and residents around these industries and damaging the environment as well. Propane and combustion gas are important hazardous materials in these kinds of industries. because of its special condition of maintenance, environment`s and storage in big tanks for consumption into production units, have chance bring about tens of people death from leakage and explosion of this gas. Although special precautions are considered to prevent release of material and occurring such incidents but releases, explosion and non stochastic incident `s occur mostly because of human errors during the unit control or during repairing. Therefore, the study of incident consequences using risk assessment procedures and atmospheric diffusion models is one of influential method in doing preventive measures. Today to quantitating of risk (QRA), different software models such as SLAB-DEGADIS-PHAST and ALOHA Have been provided for modeling the release of toxic, flammable and hazardous materials. Each of these software has certain properties appropriate to its own applications. Additionally, By modeling of material release using reliable software, not only the affected area by release of toxic، flammable and hazardous materials could be determined, but emergency response program (proactive, in process and reactive) could also be planned with use conclusion of modeling. This case study is, an industry of Tehran. given input `s element of software according to weather and obtained concentration in 1 Km is17times of TLV and that`s limit of effectiveness explosive ment. because that cause to 916 human personal and 130 passenger are die, also sustain a loss approximate at least 4/010/000/000/000 rial. that explain recommend` s e. g construction and equipped of crisis management station, rescue and resuscitation center, construction of dick, barrier and control of automobile`s, EX proofing of equipment`s near to tank to prevent and control of incident from release.
    Keywords: Modeling, Dispersion, Explosion PHAST, Software ex
  • Setareh Javanbakht Amiri (Corresponding Author)Æ Seyed Hadi Khatami Page 15
    An overwhelming problem of modern life in large and industrial cities can be considered as air pollution. In order to reduce the air pollution harmful consequences، it necessitates finding out crucial air pollution parameters and their lateral effects. In this study، meteorological and air pollution data in Tehran were investigated; afterwards the changes in annual mean and correlation of these parameters and their linear model environmental pollutants were determined based on the meteorological parameters. Meteorological parameters، the important parameters in specifying the air pollution، have been scrutinized in this study. Tehran Air Quality Index pollutants variables (NO2، SO2، O3، CO، PM-10) and meteorological elements can be named as if temperature، relative humidity and wind speed. Meteorological and pollutant data were obtained from، synoptic and department of environment study stations. There of the average annual change of these parameters، correlation and linear model of environmental pollutants based on meteorological parameters has been acquired via statistical software. The results، estimated from 60 equations، illustrated that only through 40 equations the relations between pollutants and meteorological parameters was observed in which the differences in number of sample، type of relation and degree of correlation existed. The best equation with more than 49% coefficient of determination for ozone versus temperature was recognized in Azadi station. This correlation for SO2 versus wind speed with more than 24. 9% coefficient of determination was calculated in Vila station. Pardisan station for SO2 versus temperature with more than 32. 3% coefficient of determination and Tajrish station for ozone versus temperature coefficient of determination of more than 22. 4% were selected as the most outstanding equations. With regard to the fact of the significance of the relation between pollutants and meteorological parameters، it perceived that weather parameters can be effective on the air pollution levels in Tehran.
    Keywords: Statistic, Air index pollutants, Meteorological parameters, Tehran city
  • Kolsoom Naderi (Corresponding Author) Page 29
    Technology seawater reverse osmosis (SWRO) desalination plants water desalination in recent decades due to the use of energy recovery devices (ERDs)، modern technology in manufacturing membrane of growth enjoys. Several systems for energy recovery in SWRO happen that each has its own advantages and disadvantages are. This article reviews and evaluates the use of devices، energy recovery in the basin، an important catchment area in the north (Gulf of Gorgan) and south (Persian Gulf) in order to provide drinking water in urban areas of the law of the subsidies in the energy sector in 90 years is. For this purpose، each of the devices recovered as described، then the software Rosa parameters necessary to produce 20،000 cubic meters per day set، and energy in particular (SEC) in four-wheel Pelton، Turbocharger، pressure exchanger / work to help the software calculated based on energy prices and 90 years of annual energy costs (total power) in both basins has been calculated. With detailed analysis and comparison of energy consumption in both basin and 41% wheel Pelton of pressure / work close to 50% of energy consumption are reduced. Pressure exchanger with high performance and price pressure due to the high price of energy and is recommended for both catchment Pelton turbines.
    Keywords: reverse osmosis, energy consumption, energy recovery, turbine Pelton, pressure exchanger
  • Farideh Atabi (Corresponding Author), Abtin Ataei, Ahmaad Khoshgerd, Farzaneh Kiani Page 39
    Global warming occurs due to the increase of greenhouse gases emission including CO2، the consequence of which would be the drastic changes in the Earth''s climate. Due to the consumption of fossil fuels and the chemical processes used to produce cement at the stage of heating the raw material، the net amount of CO2 gas production in the cement industry is about 15 to 25%. The present research discusses the technical feasibility of recycling CO2 in Abyek Cement Complex، which is known as large cement industry in the country with the production capacity of about 12،500 tons per day on two production lines. The main fuel of furnaces in this industry is heavy oil. Due to the combustion، the gases emitted from the five-stage pre heater include 24. 5% CO2، 7. 6% H2O، 48% O2 by volume and 61. 3% N2. With respect to the analysis of gases emitted from the furnace of Abyek Cement Complex and the factory''s available facilities، the absorption was designed using post combustion process through the chemical absorption method using Monoethanolamine (MEA) by HYSYS software. The required equipment of the process was simulated and optimized and dimensions of all the process components were determined. The results show that approximately 117 ton per hour of CO2 with the efficiency of 97% at C with moisture content (1179 kg/h)، Oxygen (2. 5 kg/h)، and nitrogen (16. 5 kg/h) is absorbed which can be transferred to the consuming centers after pressurization and condensation.
    Keywords: Carbon dioxide, CCS, Post combustion, Cement industry, Greenhouse gases
  • Maryam Dostaky (Corresponding Author), Soheila Ebrahimi, Seyed Alireza Movahedi Naeini, Mohsen Olamaei Page 57
    Emission of hydrocarbon pollutants requires application of refining methods that is appropriate and compatible with environment to reduce or eliminate pollution. The use of microorganisms، capable of feeding oil hydrocarbons with focus on methods of bioremediation oil decomposition was considered، and optimizing the growth conditions can increase their efficiency in refining. The purpose of this study is to determine the optimal conditions for the stimulation of soil microorganisms and investigation of oil hydrocarbon decomposition potential. Hence، Ray''s refinery contaminated soil was used and treatments including inoculation of bacteria''s such as: Bacillus subtitles، Bacillus megaterium، Pseudomonas putida were applied on this soil during the five time and analysis of total soil hydrocarbons petroleum (38%) were compared with the treatments in different conditions. Results showed that on the first and second period، animal manure treatment، bacteria mixed by animal manure and sawdust had the highest rate of pollution reduction but treatments included N + P + K fertilizers showed higher efficiency in the third period. The establishment of bacterial and application of NPK nutrients caused the stimulation of soil microorganisms and increase in their population. Eventually In the fifth period، the establishment of microbial treatment caused 19% reduction in comparison with intact treatment that is highest reduction in this treatment. It appeared this treatment had maximum efficiency for the establishment and stability of microbial community over required time.
    Keywords: Contaminants, Oil, eating bacteria, Refining, Hydrocarbon
  • Saeedreza Asemizavareh, Saeedeh Rafatnezhad (Corresponding Author) Page 67
    The objective of this study is to investigate the possibility of using a microbial mix to biodegrade the chemical wastewater (mainly phenol compounds) of the Mobarakeh steel factory (Esfahan-Iran) adsorbed on granular activated carbon (GAC) and to determine the adsorption capacity of the bioregenerated GAC. The apparatus consisted of a continuous reactor made of glass with the dimensions of 43 × 29 × 50 cm (L × W × H)، with continuous airing supplied by a compressor and a 24-h feeding system. The microbes were acclimated for 3 months inside the reactor under these conditions: temperature of 30 ± 1 ºC، continuous feeding with a synthetic wastewater (C12H22O11 - CO (NH2) 2 - Na2HPo4 at a daily loading rate of 1000 mg COD/L day) and continuous airing by the compressor. After the acclimation period (3 months)، 300 g of the used GAC is introduced into the reactor، and a 2-month period of bioregeneration is started. At the beginning of this period، the COD of the feed solution was 500 mg L-1 as in the other studies and the amounts of mixed liquor suspended solids (MLSS) was 2420 (mg L-1). The regeneration efficiency (RE) increases from 6% on day 7 of the bioregeneration process to 28% on day 53، with the MLSS increasing from 3520 mg L-1 on day 7 to 13460 mg L-1 on day 53. The results indicate that the increase of MLSS affects the regeneration efficiency of GAC. The phenol adsorption capacities of the new GAC، used GAC (without bioregeneration)، bioregenerated GAC (for 7 days) and the bioregenerated GAC (for 53 days) were 90. 87، 0. 00، 5. 06 and 26. 29 mg L-1، respectively. Therefore، the adsorption capacity of the 53-day bioregenerated GAC was higher than that of the used GAC without regeneration and of the GAC bioregenerated for shorter periods (7، 14، 23، 38، 45 days). This demonstrates that the bioregenerated GAC can be recycled and used for phenol adsorption for longer periods
    Keywords: Bioregeneration, Granular Activated Carbon (GAC), Mixed liquor suspended solids, Regeneration efficiency
  • Shokooh Etedali, Behbood Mohebby (Corresponding Author), Mehdi Tajvidi Page 77
    Due to high demands for wood products as lumbers، panels as well as wood products and also regarding deficit of wood sources in the country، attentions are changing to substitute wood products with wood plastic composites made from wood wastes. Therefore، it provides opportunities to solve environmental aspects of the waste materials as well as use very low cost sources for production. This research work has been concerned to study swelling of wood plastic composites made from different ratios of wood waste manufactured by two techniques of extrusion and hot press modeling. The samples were made based on target density of 1 g/cm3 and dimensions as 35×35×1cm from beech wood flours as wastes and polypropylene with mixing ratios of 40، 50 and 60%. The samples were made with two techniques of extrusion modeling and hot press modeling. Results revealed that any increase of wood particles ratio from 40 to 60% increased the thickness swelling of the wood plastic samples. It was also shown that composites with higher ratios of the wood flours achieved to their maxima of the saturation within a shorter period. Boards molded samples with hot press had lower swelling than that of the extruded molding.
    Keywords: Waste, Wood Plastic Composite, Thickness Swelling.
  • Lida Davar (Corresponding Author), Afshin Danehkar, Borhan Riazi Page 83
    Coastal areas are very vulnerable for pollution. Despite the fact that such areas are benefiting from verity of biological resources of marine and inland systems، they are exposed to destructive threats from both systems. Nowadays، one of the main sources of threat is the large probability of occurrence maritime accidents that caused oil spill. Therefore، identification of sensitive coastal areas and its protection against pollutants such as petroleum products has become a priority for coastal countries. The purpose of this research is to introduce a guideline for mapping of Environmental Sensitivity Index (ESI)، as a tool for identification of coastal areas، sensitive to oil spill، developed by National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) of United States of America. The goal of such identification is timely response to oil spill and cleanup process for protection of the various coastal ecosystems. In past few decades، Environmental sensitivity analysis and mapping projects have been carried out in many Countries، along thousands of kilometers of shoreline around the world، primarily as a part of national efforts to establish a knowledge-based response system to spilled oil that may affect the coastline
    Keywords: Environmental Sensitivity Index, Shorelines, Oil spill
  • Maryam Kheiri (Corresponding Author), Hashemhabashi, Seyed Mohammad Vaezmoosavi, Negarmoghimian Page 101
    The soil macrofauna are the most important terriocolous (invertebrates) section in small and micro and trummage in the them، on the other hand، the creation of pores and increases soils، porosity are a very important role it، also change method tending of north forests to single selection system، individual trees is done، that result creation canopy gap. Also throught the trees to mark، trees breeding stand and regeneration will be created، so the most important stage، interference human in the forest stand. This study was conducted wether soil macrofaunabiodaiversity under canopy with canopy gap in soil layers. Diversity soil macrofauna including earthworm، diplopoda and chilopoda were extracted 10×10×10 cm soil by hand-sorting procedure. Diversity (shanon H index) and evenes (smith-willson) were analyzed using. Results show that there are significant differences between groups under canopy with groups’ canopy gap hence biodiversity indicators in 99% level
    Keywords: biodiversity indicators, canopy gap, macrofauna
  • Maryam Moslehi (Corresponding Author), Jamile Nazari Page 109
    Earthworms are important factors in soil formation and nutrient cycles. These organisms rummage soil and reform its particles and structure that are too important in succession. Earthworm frequency is related to the component of plant residues because they were nourishrd by organic matter، litter and plant residues. So kind، substance and chemical component of plant residues effect on their population and activities. Because organic matter in forests is abundant، earthworms can be introduced as the most important factor that influences on soil fertilities and improvement of it. So we studied reciprocal relationship and correlation of earthworms and forests to show how they enrich and improve soil fertilities.
    Keywords: Earthworm, Litter, Organic matter, Soil fertility